Top
Afvallen

Val je sneller af in de kou?

Veel mensen hebben wel eens gehoord dat je lichaam in de kou harder moet werken. Je zou dus meer calorieën verbranden. Hierdoor zou je dan sneller afvallen. Maar waar komt deze theorie vandaan en is het waar wat er gezegd wordt?

Over afvallen door kou gaan er ook op het internet veel verhalen rond. Er wordt gezegd dat je s winters buiten moet sporten, dat je iedere dag onder een koude douche moet staan en dat je de thermostaat lager moet zetten. Er wordt zelfs beweerd dat je voor extra verbranding zorgt als je ijskoud water drinkt.

Dit zijn de meest bekende theorieën over afvallen in de kou:

Lichaamstemperatuur

Het grootste deel aan calorieën wordt door je lichaam gebruikt tijdens basistaken die in rust worden uitgevoerd. Hieronder vallen je ademhaling, spijsvertering en je lichaamstemperatuur op peil houden. 

Vooral je lichaamstemperatuur is belangrijk. Omdat het buiten koud is zal je lichaam het moeilijker hebben om warmte op te wekken. En meer werken betekent dat je meer energie verbruikt. Dit zorgt voor een hoger calorieverbruik.

Bibberen

Als het heel erg koud is, staan we allemaal wel eens te bibberen. Op dat moment worden er veel calorieën verbrand. Dit komt omdat je door te bibberen heel je lichaam aan het werk zet. Het schijnt dat je op die momenten tot wel drie keer zoveel energie door verbrandt.

Vet

Je lichaam bevat twee verschillende soorten vet. De eerste soort is wit vet. Dit is passief vet, wat moeilijk te verbranden is. De tweede soort is bruin vet. In tegenstelling tot wit vet is bruin vet een vetsoort die meteen verbrand wordt.

Heb je het koud, dan heeft je lichaam energie nodig om de lichaamstemperatuur omhoog te krijgen. Het zal hiervoor sneller vet gaan verbranden dan normaal. Uit onderzoek is gebleken dat wit vet tijdens dit proces omgezet wordt in bruin vet.

Feit of fabel?

Door al die theorieën lijkt het zo te zijn dat je meer vet verbrandt als je in de winter gaat trainen. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Het zit namelijk zo, eigenlijk maakt kou voor je verbranding niet veel uit. Bij normale temperaturen verbrand je lichaam per uur ongeveer 75 kcal.

Ditzelfde geldt voor het drinken van ijswater. Dit zorgt er dan wel voor dat je verbranding een beetje omhooggaat, maar dit levert je per glas van 200 ml slechts 10 kcal op. Drink je in plaats van water cola, telt dit als 79 kcal.

Het klopt niet dat je bij sporten in de kou je lichaam harder laat werken. Normaal gesproken is de warmte in ons lichaam een restproduct wat wordt weggevoerd. Ga je sporten dan schiet je verbranding omhoog.

Omdat je tijdens het sporten een hogere verbranding hebt, heb je meer warmte in je lichaam. Je hebt hierdoor een hogere lichaamstemperatuur.  Het is dus niet nodig voor je lichaam om harder te werken. Er is dus geen sprake van extra verbranding.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *