Top
Afvallen

Drink water als je wilt afvallen!

drink water als je wilt afvallen

Drink water als je wilt afvallen! Er zijn talloze diëten om uit te kiezen wanneer je wenst af te vallen. Daarnaast kun je natuurlijk extra gaan bewegen om de nodige kilo’s kwijt te raken. Echter, er zijn ook kleine veranderingen door te voeren in je dagelijkse patroon waardoor je gewicht kunt verliezen. Een goed voorbeeld daarvan is het drinken van water. Water bevat 0 calorieën en is onmisbaar voor een goed en gezond functionerend lichaam. In dit artikel gaan we in op de functie die het drinken van water kan hebben bij het afvallen.

Water en ons lichaam

Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water. Bij mannen is dat percentage een kleine 70%, bij vrouwen ongeveer de helft. Baby’s bestaan zelfs voor ongeveer 75% uit water. Het moge duidelijk zijn dat water dus essentieel is voor ons leven.

Zo hebben we vocht nodig om voedingsstoffen uit onze darmen op te nemen en voedings- en afvalstoffen te transporteren. Ook heeft vocht een belangrijke functie in het regelen van onze lichaamstemperatuur. Dat is de reden dat we gaan zweten bij een flinke inspanning of warm weer. Immers, het lichaam koelt zichzelf door te zweten af. Het is belangrijk om ons vochtgehalte in het lichaam op peil te houden.

We krijgen vocht binnen via ons eten en in meerdere mate drinken. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 70% van het vocht dat je dagelijks nodig hebt te verkrijgen uit drinken. Dit komt neer op zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Wanneer je flink sport, veel zout hebt gegeten of bijvoorbeeld aan de diarree bent, is het belangrijk om extra veel te drinken.

Water drinken en afvallen

Naast het goed functioneren van ons lichaam kan het drinken van water ons goed helpen wanneer we wensen af te vallen.

1. Water ontneemt het hongergevoel.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het drinken van water ons hongergevoel tijdelijk kan wegnemen. Dit als gevolg van het feit dat onze hersenen zich nog wel eens willen vergissen in ons gevoel van honger en dorst. Dit heeft deels te maken met het feit dat je door het drinken van water tijdelijk een vol gevoel in je maag hebt. Wie zijn vochtgehalte dus op peil houdt door regelmatig water te drinken, zal tegelijkertijd minder vaak het gevoel van honger ervaren.

2. Water stimuleert de vetverbranding

Je zou het wellicht niet meteen bedenken, maar des te meer water je drinkt, des te beter je vetverbranding is. Water is essentieel om vet te verbranden, aangezien water de hierbij gepaard gaande vrijkomende afvalstoffen kan afvoeren. Daarnaast zijn deze afvalstoffen vaak niet gezond voor het lichaam en is het voor je gezondheid dus ook voordelig je vochtgehalte op peil te houden.

3. Water bevat geen calorieën!

Zoals vermeld bevat water 0 calorieën. Wanneer je regelmatig zoetige frisdranken neemt of alcohol, krijg je wel een behoorlijke lading calorieën binnen. Probeer deze dranken dus zoveel mogelijk te vervangen voor water. Het is misschien even wennen, maar het komt je lichaamsgewicht absoluut ten goede!

Hoe implementeer ik water drinken in mijn dagelijkse patroon?

Indien je niet gewend bent om dagelijks regelmatig water te drinken, is het wellicht even wennen. Daarbij is het belangrijk om nooit te veel water achter elkaar te drinken. Dit kan zorgen voor een tekort aan natrium of in het ergste geval zelfs leiden tot watervergiftiging.

Om af te vallen ben je het meest gebaat bij het regelmatig, verspreid over de dag, drinken van kleine hoeveelheden water per keer. Je kunt een fles of drinkbeker gebruiken om te weten hoeveel water je op een dag hebt gedronken. Drink niet meer dan maximaal 4 liter per dag. Daarnaast bevatten groenten en fruit ook veel water. Door veel groenten en fruit te consumeren vul je dus automatisch ook je vochtgehalte aan.

Tenslotte kun je wat druppels citroensap in het water doen of koffie of thee drinken. Zolang je er geen suiker aan toevoegt verschillen deze dranken maar weinig met water aangezien ze eveneens zeer caloriearm zijn.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *