Top
AfvallenGezondheidsnieuws

Nieuwe dieettrend: Soft health. Geen stress meer!

Al die strenge diëten, mensen zijn er dan ook wel echt klaar mee waardoor ze al snel weer hun oude patroon gaan volgen. EN logisch! Want wie wilt er nu constant calorieën tellen? Maar wanneer we dat niet doen moeten we een ander dieet gaan bedenken. Volgens de nieuwste trends is ‘soft health’ het antwoord op onze vraag.

Soft Health-trend

Bij de trend soft health is je fysieke gezondheid net zo belangrijk als je emotionele en mentale balans. Zo hoef je dus nooit meer calorieën te gaan tellen. Deze aanpak richt zich namelijk op geluk, balans en variatie. Er wordt zelfs gezegd dat soft health de trend van dit moment is. Je staart je bij soft health niet blind op het tellen van calorieën. We kijken niet naar de macro- en micronutriënten, de voedingswaarde en de vitamines. Het draait allemaal om balans. Veel variatie en ook wel eens die sporadische snack. Gewoon omdat het zo lekker is! 

Wanneer je gaat eten volgens de soft health theorie gaat dat samen het concept ‘Meet your food ‘. Wanneer je kiest voor dit concept wordt je voedsel niet alleen gegeten maar je gaat ook bewust ervaren wat je binnenkrijgt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een bak of kookworkshop te doen. Kijk eens of je een kijkje kan nemen achter de schermen. Hierdoor voed je je eigen Multi-zintuigen namelijk nog veel meer.

‘Geluksmomentje’

In een onderzoek zegt 45 procent van de mensen die ondervraagd zijn dat ze het liefst drie tot vier keer kiezen voor een gezonde maaltijd. 63 procent vindt dat er soms ook wel twee keer per week een ongezonde maaltijd mogen eten. We zijn dus altijd op zoek naar geluk momenten. Dit kan prima bij soft health. Het gaat natuurlijk niet alleen maar om de fysieke gezondheid maar ook om gemak en lekker eten. Dit laatste heeft dan ook alles te maken met de koopkracht van generatie Z (dit zijn jongeren geboren tussen 1995 en 2010) die vele malen hogere eisen stellen aan voeding dan dat hun ouders doen. Zij zijn dus echt op zoek naar een momentje van geluksgevoel en willen zichzelf af en toe gewoon kunnen verwennen met iets lekkers.

Gezondere keuzes

We gaan ook steeds meer opletten wat we eten en maken dan ook steeds gezondere keuzes. Dit doen we ook buiten de voedseltrend. Meer dan de helft van de mensen letten op de innames van calorieën, vet en suikers. Het is nu zo een 30 jaar geleden dat we begonnen met het zelf maken van brood en muesli. Een paar jaar daarna kwamen daar de zogenaamde functionele voeding bij. Denk dan aan voedingsmiddelen die zijn opgepept met speciale melkzuurbacteriën, vitamines, aminozuren, of meervoudig onverzadigd vet. Eigenlijk kunnen we dus wel zeggen dat de verleiding om zo nu en dan te kunnen snacken iets is waar we steeds meer gewoon voor kiezen. Wel is het natuurlijk zo dat je dit ook met mate moet doen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *