Top

Wat is nu gezonder brinta of havermout? Wanneer je op dieet bent is dit een vraag die je waarschijnlijk zou afvragen, maar wat is nu eigenlijk brinta en wat is havermout? Wij leggen het verschil aan jou uit

Wat is Brinta

Brinta pap is een typisch Nederlands ontbijt. Brinta staat voor breakfast instant tarwe. De Classic variant van Brinta bestaat enkel uit volkoren tarwemeel. Wanneer je het op de traditionele manier wilt eten, doe je dit met warme of koude melk en breng je het verder op smaak met eventueel wat suiker of honing. Brinta bestaat al sinds 1944. Brinta bestaat uit twee ingrediënten een beetje zout en volkoren tarwemeel dat klinkt natuurlijk supergezond, maar de vraag is of dat ook zo is en wanneer je een dieet volgt is het dan verstandig om dit te eten? Brinta bestaat uit graankorrels met zaadjes uit een nieuwe plant. Zo’n zaadje bevat een stofje en die heeft het jonge plantje dan weer nodig. De graankorrel bestaat uit een kern en een kiem en het buitenste laagje de zemel.  Brinta is rijk aan koolhydraten wanneer je een portie brinta eet levert je dat algauw 23 g koolhydraten op.

Brinta en havermout: de verschillen

Een ander granenontbijt, wat ook zeer bekend is, is havermout. Havermout is ook een volkoren graanproduct dat ook met melk of andere zuivelproducten wordt gegeten. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen havermout en brinta, wij zetten deze voor jou op een rij

  • Brinta is 100% een tarwe product, havermout is weer gemaakt van een andere graansoort de naam zegt het eigenlijk al haver is de basis van havermout.
  • Havermout is een stuk grover dan brinta, de graankorrels zijn namelijk niet vermalen tot meel maar geplet. Op haar Havermout moet je dus iets meer kauwen.

Conclusie: Brinta of havermout; wat is gezonder

Qua voedingswaarden zijn de verschillen dus niet heel erg groot tussen havermout en brinta. Beide bevatten voornamelijk koolhydraten. Wanneer je op dieet bent en niet te veel koolhydraten wilt eten moet je beide met mate eten. Wanneer je glutenvrij eet is brinta niet geschikt, havermout is wel glutenvrij. Wij kiezen wij havermout boven de brinta. Havermout past prima in een gezond voedingspatroon.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *