Top
Afvallen

Uitleg over het keto dieet

Zou je graag wat af willen vallen of wil je graag je eetpatroon aanpassen in verband met een ziekte of aandoening? Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een koolhydraatarm eetpatroon. De strengste vorm van een koolhydraatarm dieet wordt ook wel keto of ketogeen genoemd.

Hoe werkt het keto dieet?

Volg je een keto dieet, dan houdt dit in dat je per dan niet meer dan 50 gram koolhydraten binnenkrijgt. Waarschijnlijk weet je dat koolhydraten een grote bron van energie zijn. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose.

Glucose geeft je lichaam op zijn beurt weer de brandstof die je nodig hebt om actief te zijn. Ons lichaam kan deze stof opslaan in de lever in de vorm van glycogeen. Zodra de hoeveelheid glucose daalt kan deze opgeslagen voorraad gebruikt worden.

Door weinig koolhydraten binnen te krijgen zal de hoeveelheid glucose in je bloed dalen. Het lichaam zal dan het opgeslagen glycogeen gaan gebruiken. Zolang je niet meer koolhydraten binnenkrijgt zal deze voorraad niet aangevuld worden.

Ons lichaam heeft om te bewegen brandstof nodig. Is de hoeveelheid glycogeen opgebruikt, dan zal het vet gaan verbranden. Tijdens dit proces ontstaan ketonen, ook wel ketoonlichamen genoemd. Deze zorgen ervoor dat je bloed zuurder wordt.

Gezond

Net als bij andere soorten diëten kan ook een keto dieet helpen om wat kilo’s kwijt te raken. Zeker bij gezonde volwassen mensen brengt ketose zeker op een korte termijn geen gezondheidsrisico’s met zich mee.

Omdat je maar beperkt koolhydraten mag eten kan het lastig zijn om een keto dieet voor een langere tijd vol te houden. Ook in gezonde producten zoals fruit, volkorenbrood en zilvervliesrijst zitten flink wat koolhydraten.

Daarnaast kan het schadelijk voor je gezondheid zijn als je een lange tijd te weinig koolhydraten binnenkrijgt. Je hebt namelijk kans op tekorten aan vezels, Jodium en een aantal B-vitamines. Je mist zo belangrijke voedingsstoffen.

Het keto dieet kan er soms voor zorgen dat je te veel verzadigde vetten binnenkrijgt. Om ervoor te zorgen dat je de kans op hart- en vaatziekten verlaagt is het daarom verstandig om producten die veel verzadigd vet bevatten te vervangen door varianten met onverzadigd vet.

Cholesterol

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de invloed van het keto dieet op cholesterol. Zeker als je veel dierlijke producten eet, is je voeding rijk aan vetten. Meestal geldt dat je te veel verzadigde vetten binnenkrijgt.

Aan de andere kant hebben onderzoeken ook weer uitgewezen dat juist een keto dieet een positief effect heeft voor je cholesterol. De reden hiervan is waarschijnlijk omdat je tijdens het volgen van een keto dieet afvalt.

Gewichtsverlies kan als je te zwaar bent een positief effect op je cholesterol hebben. Wel is uit deze onderzoeken gebleken dat mensen die een gezond gewicht hadden minder goede cholesterolwaarden hadden.

Ben je van plan om zelf te starten met een keto dieet, dan is het aan te raden om dat onder begeleiding van een arts of diëtist te doen. Zij hebben de kennis over de veiligheid en weten of je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *