Top

Was het wondermiddel tegen het coronavirus al die tijd al onder ons? Peter Van der Voort, hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) beweert dat resveratrol kan voorkomen dat een patiënt met corona op de Intensive Care belandt.

Wat is resveratrol en hoe werkt het?

Resveratrol is een voedingssupplement dat onder andere in rode wijn zit. Het is afkomstig uit druivenschillen en andere plantaardige producten. Resveratrol zal de hoeveelheid leptine in het bloed verminderen. Leptine is een eiwit dat voornamelijk in buikvet wordt aangemaakt. Mensen met overgewicht hebben dus een verhoogde hoeveelheid leptine in hun lichaam ten opzichte van mensen met een gezond gewicht. Twee jaar geleden is getest of het gebruik van resveratrol capsules dan ook gunstig is voor wat zwaardere mensen. De effecten zijn veel belovend. Er werden positieve effecten gevonden met betrekking tot de stofwisseling, de bloed- en insulinespiegel en op het functioneren van de lever.

Resveratrol heeft nog andere gunstige functies naast het verlagen van de leptine-concentratie in het bloed. Resveratrol is namelijk ook een antioxidant. Een antioxidant is een stofje dat beschadigingen van cellen in het lichaam kan voorkomen of vertragen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van onder andere het hart- en vaatstelsel.

De derde bekende werking van resveratrol is dat dit stofje de balans tussen twee belangrijke receptoren (ACE-2 en AT2) kan herstellen. Receptoren zijn eiwitten die allerlei processen in het lichaam reguleren. Wanneer er een disbalans is tussen diverse receptoren kunnen virussen soms makkelijker het lichaam binnen dringen. Balansherstel bij receptoren kan dus een positief effect hebben op de gezondheid.

De rol van resveratrol bij het bestrijden van het coronavirus

Resveratrol verminderd de hoeveelheid leptine in het bloed. Nu is natuurlijk de vraag: wat is het verband met het coronavirus? Uit onderzoek blijkt het aannemelijk te zijn dat leptine een belangrijke rol speelt bij het ziekteverloop na een Covid-19 infectie. Bij patiënten die het coronavirus hebben opgelopen blijkt de hoeveelheid leptine in het bloed namelijk ook te stijgen. Wanneer resveratrol erin slaagt om deze leptine concentratie te verlagen kan dit de ernst van het ziekteverloop verminderen. Volgens Peter Van der Voort kan het gebruik van resveratrol bij een Covid-19 infectie zelfs voorkomen dat iemand op de intensive care terecht komt.

Uit onderzoek is ook gebleken dat de ACE-2 en AT2 receptoren een belangrijke rol spelen bij het ziekteverloop van iemand die een Covid-19 infectie heeft opgelopen. Door deze twee receptoren in balans te houden kan het ziekteverloop van corona beter uitpakken dan wanneer er sprake is van een disbalans. Ook op deze manier helpt resveratrol te voorkomen dat een individu met corona op de intensive care terecht komt.

Hoe kom ik aan resveratrol?

Resveratrol zit van nature in een aantal voedingsmiddelen. Echter, dit is slechts in kleine concentraties. Het zal daarom ook beter zijn om resveratrol als voedingssupplement aan te schaffen. In zo’n voedingssupplement zit een veel hogere concentratie resveratrol wat de werking van het middel zal bevorderen. Capsules resveratrol zijn vrij verkrijgbaar bij diverse drogisterijen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *