Top
Afvallen

Afvallen met een maaltijdvervanger

maaltijdvervanger

Er zijn talloze websites die op allerlei manieren beloven om af te vallen, indien je de door hen aangeprezen methode volgt. Of het nu gaat om een dieet, een manier van sporten of het consumeren van bepaalde producten, je krijgt welhaast een garantie op succes. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Wil je blijvend gewicht verliezen zul je ook blijvend wat aan je eet- en beweegpatroon moeten veranderen. Desalniettemin kunnen shakes of maaltijd vervangers je ondersteunen in het afslankproces. In dit artikel gaan we nader in op het effect van shakes als maaltijdvervanger ten opzichte van het afvallen.

Wat zijn shakes en maaltijdvervangers?

Een shake is een product dat dient als vervanging van een maaltijd. Deze shakes koop je veelal als een pot met poeder, waarbij je een schep vermengt met water, magere melk of poeder. De shake bevat meestal behoorlijk wat eiwitten, alsook belangrijke vitamines en mineralen. Logischerwijs bevat een shake weinig calorieën, in ieder geval minder dan een ‘normale’ maaltijd. Er zijn talloze merken shakes op de markt, met allerlei verschillende smaken (aardbei, banaan etc.). De prijs van een pot varieert van ongeveer € 5,- tot wel € 80,-.

Hoe af te vallen met shakes?

Zoals gezegd dient een shake als maaltijdvervanger. Het is echter niet de bedoeling om al je maaltijden te verruilen voor shakes. Hoewel shakes vaak toegevoegde gezonde voedingsstoffen hebben, kunnen zij niet tippen aan verse groenten en fruit. Daarom wordt geadviseerd om hooguit 2 maaltijden te vervangen voor shakes, en dit binnen een overzienbare periode. Daarbij kun je het beste kiezen voor een shake welke eiwitten combineert met de gezonde stoffen van groenten en fruit. Waarom werkt het?

De meeste shakes bevatten eiwitten en gezonde vetten, en weinig koolhydraten. Hoewel koolhydraten niet slecht zijn, eten we er doorgaans te veel van. Door een maaltijd te vervangen met een shake beperk je je koolhydraatinname, waardoor je lichaam deze suikers (want dat zijn koolhydraten) niet kan opslaan als vet. In principe beperk je door deze maaltijdvervanger dus je dagelijkse inname aan energie, waardoor je energiebalans ten gunste verandert. De voor- en nadelen van afvallen met shakes

Voordelen

– Shakes als maaltijdvervanger zijn caloriearm. Wanneer je een maaltijd vervangt voor een shake, beperk je dus je energie-inname. Hierdoor zul je gewicht verliezen.
– Shakes hebben vaak een lekkere smaak (banaan, aardbei etc), waardoor het voor de meeste mensen bepaald geen straf is om ze te drinken.
– Shakes zijn ontzettend makkelijk klaar te maken: veelal komt het neer op een schep poeder mengen met water, magere melk dan wel yoghurt.

Nadelen

– Afvallen met shakes heeft veel weg van een crashdieet. Je beperkt je calorie inname drastisch, en boekt resultaat. Punt is echter dat wanneer je stopt met de shakes en terugvalt in je oude eetpatroon, de kilo’s er vaak erg snel weer bijkomen. Zo kan een jojo-effect ontstaan.
– Het sociale aspect van eten gaat behoorlijk aan je voorbij, wanneer je tafelgenoten de tijd nemen voor hun maaltijd terwijl jij in een paar slokken je shake op hebt gedronken.
– Hoewel er aan shakes bepaalde gezonde voedingsstoffen zijn toegevoegd, kunnen ze niet wedijveren met verse gezonde maaltijden van groenten en fruit. Zorg er dus voor dat je balans houdt en ook gezonde echte maaltijden neemt. Zo voorkom je een tekort aan bepaalde belangrijke stoffen.
– Indien shakes behoren tot een afslankprogramma, kunnen de kosten uiteindelijk best hoog zijn.

Is afvallen met maaltijdvervangende shakes verstandig?

Indien je op korte termijn redelijk wat gewicht wilt verliezen, kun je een periode 1 of 2 maaltijden vervangen met shakes. Shakes als levenslang onderdeel van je eetpatroon wordt afgeraden, gezien de beperkte hoeveelheid aan echte voedingsstoffen. Edoch, een gezond persoon die op korte termijn de nodige kilo’s wil verliezen kan bijvoorbeeld 2 weken 1 dagelijkse maaltijd vervangen. Het kan resulteren in wel 5 kilo verlies aan gewicht!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *