Top
Afvallen

Waarom is afvallen boven de 50 zo moeilijk?

afvallen boven de 50

Afvallen boven de 50, Voor de meeste mensen is afvallen niet makkelijk, of je nu jong of oud bent. Afvallen vergt immers discipline, doorzettingsvermogen en afscheid nemen van je oude eetpatroon. Echter, voor ouderen is afvallen nog een stuk lastiger dan voor mensen op jonge leeftijd. Wanneer je de 50 bent gepasseerd, zul je merken dat de kilo’s er minder snel afgaan. Sterker nog, het is vaak al lastig om op hetzelfde gewicht te blijven. In dit artikel wordt nader toegelicht waarom het moeilijker is om af te vallen wanneer je 50 jaar of ouder bent.

Het verouderingsproces

Afvallen boven de 50, Wanneer we ouder worden, verliezen we aan spiermassa. Dit begint al vanaf ons 30e levensjaar. Tussen ons 50e en 70e levensjaar verliezen we gemiddeld zo’n 30% spiermassa. Het verlies aan spierkracht dat rechtstreeks in verband staat met het ouder worden, wordt sarcopenie genoemd. Sarcopenie staat dus los van andere oorzaken die tot spierafname kunnen leiden zoals bijvoorbeeld bij ziekte.

Onze stofwisseling staat in direct verband met onze spieren. Hoe meer spiermassa iemand heeft, hoe sneller diegene calorieën zal kunnen verbranden. De stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, wordt derhalve met het ouder worden steeds trager. Naast het verlies aan spieren stapelen we tijdens het verouderingsproces hierdoor steeds meer vet op. Dat betekent overigens niet dat een 50-plusser hetzelfde gewicht kan hebben als toen hij of zij 25 was. De verhouding spiermassa/vet is meestal wel veranderd.

Lichamelijke inactiviteit

De meeste 50-plussers zijn lichamelijk minder actief dan toen ze 25 waren. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, want daar zijn vele oorzaken voor. Het kan zijn dat een ziekte of fysieke tekortkoming het sporten is gaan belemmeren, men een zittend beroep heeft of zich simpelweg te oud vindt voor het beoefenen van een nieuwe sport. Daarbij speelt de zogenaamde ‘beweeggeschiedenis’ een belangrijke rol. Wie in het verleden al weinig aan sport deed, zal op oudere leeftijd ook minder snel sportief worden. Terwijl het ter compensatie van het lichamelijke verouderingsproces juist van belang is om extra te bewegen!

50-plusser zijn en toch afvallen

Zoals eigenlijk voor iedere leeftijd geldt, kan men het beste afvallen door een gezond voedingspatroon aan te meten en lichamelijk actief te zijn. Een gezond voedingspatroon hoeft niet gelijk te staan aan diëten. Zeker wanneer je de 50 bent gepasseerd, is het van belang om structureel de juiste, gezonde voeding te consumeren. Daarbij is kennis van voedingswaarden geen overbodige luxe.

Weet wat je eet, en probeer gezond voedsel onderdeel te maken van een nieuwe ‘lifestyle’. Zoals vermeld is de stofwisseling op oudere leeftijd trager. Daardoor is het van belang om extra bewust naar de hoeveelheid calorieën van verschillende soorten voeding te kijken. Neem voldoende eiwitten om het spierstelsel te onderhouden. Naast een gezond voedingspatroon is het dus essentieel om actief te blijven.

Om de spiermassa te onderhouden kun je denken aan krachttraining op een sportschool. Denk hierbij niet gelijk aan bodybuilding met zware gewichten, maar bijvoorbeeld een roeiapparaat of een crosstrainer. Maar nog belangrijker dan krachttraining is simpelweg lichamelijk actief blijven. Indien je op latere leeftijd je voedingspatroon ten positieve verandert én dit combineert met lichamelijke inspanning, is het goed mogelijk om de nodige kilo’s kwijt te raken.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *