Top
AfvallenProducten om te proberen

Zo werken maaltijd vervangende shakes

Met maaltijd vervangende shakes en repen is het de bedoeling dat je daar je gewone maaltijd zoals ontbijt, lunch of avondeten vervangt. Door het gebruik van deze shakes neem je veel minder calorieën tot je, waardoor je flink af kan vallen. Hoeveel je af kan vallen is afhankelijk van hoe vaak en welke maaltijden je vervangt en uiteraard wat je ernaast nog eet.

Test maaltijdvervangers

Er is een test geweest, waarbij 27 maaltijdvervangers onder de loep zijn genomen en daaruit blijkt dat er maaltijdvervangers tussen zitten die zeggen een uitgebalanceerd product te hebben, maar erg weinig vezels bevatten en veel suikers. Sterker nog, er zitten shakes tussen die evenveel suiker bevatten dan een glas cola van 250 ml. 

Kijk dus goed op het etiket voordat je een shake koopt wat er allemaal wel en niet in zit en let ook op de toepassing van de maaltijdvervanger. Vaak staan er producten op hetzelfde schap die eerder als tussendoortje bedoeld zijn en daar zitten zeker niet genoeg mineralen en vitaminen in voor het vervangen van een complete maaltijd.

Eiwitten

Voor een goede maaltijd zijn eiwitten erg belangrijk, want eiwitten zorgen voor een betere verzadiging dan koolhydraten en daardoor is de kans kleiner dat je een ongezond tussendoortje pakt. Daarnaast zorgt eiwit ervoor dat je tijdens het afvallen niet te veel spiermassa verliest, want je spieren gebruiken veel energie wat weer zorgt voor vetverbranding.

In principe zou je per maaltijdvervanger zo’n 20 gram eiwitten binnen moeten krijgen, maar uit de test blijkt dat 12 producten per maaltijd nog niet eens 15 gr. eiwit bevatten. Vaak zie je de term ‘rijk aan eiwitten’ op de verpakking staan en dan mag dan alleen als er 20% of meer van de totale energie uit eiwitten wordt gehaald en dan nog wil dat niet zeggen dat je dan aan je aanbevolen hoeveelheid aan eiwit komt.

Te vetarm

Huh? Te weinig vet? Maar je moet toch ook helemaal geen vet eten, je wil het juist kwijt! Dat is deels waar, maar je lichaam heeft wel degelijk vetten nodig en dan hebben we het natuurlijk over de goede vetten zoals de gezonde alfalinoleenzuur en linolzuur. Naast de kreet eiwitrijk zie je ook vaak de kreet ‘vetarm’, maar volgens de warenwet zal er toch minstens 1 gr. linolzuur in moeten zitten, waardoor een maaltijdvervanger minsten 20 gr. goede vetten per dag levert.

Voordelen maaltijdvervangers

Omdat de repen en shakes minder calorieën bevatten dan een gewone maaltijd, krijg je minder calorieën binnen dan dat je verbruikt en daardoor val je af. Een goede maaltijdvervanger zorgt voor genoeg mineralen en vitaminen en de afgemeten porties zorgen ervoor dat je niet te veel eet. Daarnaast is zo’n maaltijd erg makkelijk in gebruik.

Nadelen maaltijdvervangers

Vaak zijn de maltijden niet goed genoeg uitgebalanceerd en bevatten ze niet genoeg vetzuren, eiwitten, vezels en bevatten vaak te veel suiker. De producten zijn vaak niet geschikt om zowel het ontbijt, de lunch en het avondeten te vervangen en zijn zeker geen oplossing voor een lager termijn.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *