Top

In melk en andere zuivelproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, kalium, eiwitten en de vitamines B12 en B2. Al deze voedingsstoffen heb je nodig voor sterke botten, je energiehuishouding, je bloeddruk, je zenuwstelsel en je spieren. Het vermindert zelfs de kans op darmkanker.

Calcium voor je botten, spieren en zenuwen

Het calcium in zuivelproducten heb je nodig voor de opbouw van je botten. Je botten worden brozer wanneer je ouder wordt.  De kans op botbreuken is groter bij een tekort. Calcium houdt de botten sterk en zorgt voor een betere werking van de spieren. Krijg je te weinig calcium binnen dan kun je spierkrampen en spierpijn krijgen. 

Je kunt tintelingen of een doof gevoel in je vingers, tenen en mond krijgen als je calcium niet op peil is. Calcium zorgt namelijk ook voor een betere werking van je zenuwen. Een droge, jeukende huid en vermoeidheid kunnen ook symptomen zijn voor een calciumtekort.

Kalium voor je spieren en je bloeddruk

Kalium regelt in de zenuwen de impulsoverdracht. Dit zorgt ervoor dat de spieren zich samentrekken. Het is met minder zoutinname ook bloeddrukverlagend en verlaagt het risico op een beroerte.

Vitamine B12 en B2 voor je energiehuishouding 

Vitamine B12 en B2 spelen een belangrijke rol bij het vormen van rode bloedlichaampjes. Deze zijn nodig bij het vervoeren van zuurstof in je bloed. Vitamine B12 en B2 helpen ook om energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Je voelt je dus beter en hebt meer energie als je voldoende van deze vitamines binnen krijgt.

Psychische en neurologische problemen door een B12 tekort

Vitamine B12 tekort zorgt voor gevoelloze tenen en vingers. Je kunt tintelingen krijgen in je ledematen en evenwichtsstoornissen. Psychische problemen, geheugenproblemen en vermoeidheid zijn ook symptomen van een B12 tekort.

Eiwitten als bouwstoffen

Eiwitten worden door heel je lichaam gebruikt. Alle cellen in je lichaam bevatten eiwitten. Bij kinderen wordt er constant nieuw weefsel gevormd, deze bestaan uit cellen. Hiervoor is eiwit nodig. Bestaande cellen vernieuwen steeds waarvoor ook weer eiwit nodig is.

Je spieren gebruiken eiwitten na inspanning om te herstellen. Je immuunsysteem gebruikt eiwitten om afweerstoffen te maken. Eiwit is dus een essentiële voedingsstof die je gehele leven nodig is.

Darmkanker

Het calcium en de vitamines B2 en B12 in melk hebben een beschermende rol bij het ontwikkelen van kanker. Calcium remt ongewenste celdeling in de darmen en beschermt je darmen tegen schade die ontstaat door zuren. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *