Top
Gezondheidsnieuws

Voorkom een opgeblazen buik door eiwitten

Eiwitten zijn lastig te verteren en blijven daardoor langer in de darmen aanwezig. Er ontstaat gasvorming tijdens het afbreken van de eiwitten in je darmen. Deze gasvorming geeft een opgeblazen gevoel. Dit kan pijnlijk zijn en zorgen voor winderigheid.

Waar zitten eiwitten in

Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitten. In vlees, melk, vis, eieren en kaas zitten dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten vind je voornamelijk in graanproducten, brood, noten en peulvruchten. Het eiwit uit plantaardige producten is soms moeilijker verteerbaar.

Wat gebeurt er met het eiwit

Je lichaam breekt eiwitten uit voedsel af tot aminozuren. Dat gebeurt in je darm door middel van maagzuur.  Eiwitten die moeilijk verteerbaar zijn door de dunne darm, komen in de dikke darm. Hier worden ze verder verteerd of omgezet in bacteriën. Hierdoor komt zwavelwaterstof vrij dat een rotte eierenlucht veroorzaakt.

Hoe voorkom je een opgeblazen buik door eiwitten

Een opgeblazen buik kan erg vervelend zijn. Als je goed op je eten let kan je het voorkomen. Het is te gemakkelijk gedacht om geen eiwitten meer te eten en zo het opgeblazen gevoel te voorkomen.  Je hebt eiwitten nodig voor de opbouw van cellen en is onder andere belangrijk voor je spierweefsel.

Je kunt beter ervoor zorgen dat je niet te snel eet en goed kauw. Eet veelzijdig en voeg met regelmaat onbewerkt voedsel toe aan je voeding. 

Zorg dat je maaltijd bestaat uit voldoende juiste vetten, zowel plantaardige als dierlijke eiwitten en voldoende calorieën. Het kan voorkomen dat je te veel eiwitten en te weinig calorieën en vetten binnenkrijgt. Je darmen kunnen gaan irriteren, hierdoor kun je gasvorming en een opgeblazen gevoel krijgen.

Eet je te veel eiwitrijke voeding dan kan er in je maag een te hoge ph waarde ontstaan. Zuivel en vlees zorgen voor zuurvorming. Te veel zuurvorming kan je maag gaan irriteren waardoor je een opgeblazen buik kunt krijgen. Let er dus op dat je niet te veel zuivel en vlees eet.

Een te grote hoeveelheid lactose en maagzuur kan ervoor zorgen dat je een opgeblazen buik krijgt. Door je inname van melk en kaas te beperken kan je dit voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een opgeblazen buik door eiwitten

Een opgeblazen buik door te veel eiwitten is vervelend. Het gaat vaak gepaard met meerdere symptomen. Winderigheid is er een van. De gassen die ontstaan in je maag en darmen moeten je lichaam verlaten. Je kunt er ook misselijk van worden en gaan boeren. Je ontlasting is vaak brijachtig en stinkt.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *