Top
Afvallen

Vervang suiker in je voeding

suikers

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je suiker zou willen vervangen in je voeding. Je bent op dieet, wilt wat afvallen of het is gewoon goed om te minderen met suiker voor je gezondheid. Zeker als je diabetes bent is het verstandig om in je dagelijkse voeding niet te veel suiker tot je te nemen. Maar hoe kun je dit nu doen zonder dat je smaak verliest?

Een leven zonder suiker

Niet alle suikers hoef je te vervangen, want een geheel suikervrij leven is niet gezonder. Elke dag opnieuw hebben we suikers nodig als bouwstoffen. Deze suikers zorgen er namelijk ook voor dat we energie hebben om te denken en te bewegen.

Alle suikers verbannen is dus niet gezond en verstandig. Je lichaam zou bouwstoffen te kort komen en bovendien komen suikers ook voor in producten die wij dagelijks nodig hebben, zoals fruit, brood en zuivel. Ze zitten hierbij niet altijd in de producten als suikers, maar ook als koolhydraten welke zich weer omzetten in suikers.

Voeg minder suikers toe

Dat je niet kunt leven door alle suikers uit je voeding te bannen is een feit, maar je kunt er wel voor kiezen zelf minder suikers toe te voegen, bijvoorbeeld geen suiker in de koffie doen, of door te kiezen voor producten waar minder toegevoegde suikers in zitten.

Vaak wordt dit al aangegeven op de verpakking. Suikers die van nature al in producten zitten, oftewel natuurlijke suikers, hoef je natuurlijk niet te vervangen.

Deze vindt je bijvoorbeeld in fruit en zuivelproducten. Door deze producten tot je te nemen kun je prima aan je dagelijkse portie benodigde suikers komen en al het andere suikers uit je voeding bannen. Vrije suikers, suikers die dus van nature niet in je voeding voor komen en je zelf toevoegt of in de fabriek al wordt toegevoegd, kun je dus beter achterwege laten. Zo heb je al direct een gezonder eet patroon.

Suiker in kant-en-klare maaltijden

Dat we toegevoegde suikers vinden in bijvoorbeeld frisdrank is voor vrijwel iedereen bekent. Maar toegevoegde suikers vinden we in veel meer producten. Ook in producten waar we het in de eerste instantie niet van zouden verwachten. Een voorbeeld hiervan zijn kant-en-klare maaltijden. Pak maar eens een potje met pastasaus, hier kunnen tot wel 3 suikerklontjes per potje in zitten.

De saus is totaal niet zoet maar zit wel vol suikers. Wok sauzen zijn nog veel erger. In een flesje wok saus kunnen wel 7 suikerklontjes aan toegevoegde suikers zitten. Het is dus altijd verstandig om de verpakking goed te lezen. Hiermee voorkom je al veel toegevoegde suikers en nog gezonder is het natuurlijk om pasta sausen zelf te maken.

Zo weet je precies wat er in zit en kun je een gedeelte invriezen voor de volgende keer. Vrije suikers komen dus niet alleen voor in producten waar we het van zouden verwachten omdat ze zoet zijn, maar ook in producten waar je het in de eerste instantie niet verwacht. Wil je een suikervrij leven, lees dan de verpakking goed en probeer een alternatief te vinden zonder toegevoegde suikers.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *