Top
Afvallen

Gezond snoepen, er zijn alternatieven!

Gezond snoepen

We snoepen allemaal wel eens. Een keer een dropje, fruitgum of lolly. Snoep krijgen we als kind al aangereikt als we zijn gevallen en blijft op deze manier een beloning voor onszelf. Een snoepje als we een prestatie hebben verricht of wanneer we verdrietig zijn.

Vaak snoepen we ook tussendoor, zet de pot drop of snoepjes maar naast de computer en aan het eind van de dag heb je meer gesnoept dan eigenlijk de bedoeling was. Snoepen doen we al lang niet meer bewust, maar gezonder word het er daarbij niet op. Maar er zijn alternatieven!

Suikerverslaving

Snoep is ongezond, dat weten we. De reden is veelal dat er veel suikers in snoep zitten en suiker maakt dik, dat weet iedereen. En ja ook het zure matje, de zure snoepjes bevatten suiker. Je zou het op het eerste oog niet verwachten maar ook deze snoepjes zijn dus zeer ongezond voor ons lichaam.

Vaak zit er vee meer suiker in snoep dan je zou verwachten. We krijgen al zeer veel suiker binnen in onze dagelijkse voeding, dat snoepje is echt niet nodig om de nodige suikers binnen te krijgen. Onderzoeken hebben ook uitgewezen dat kinderen over het algemeen meer suikers binnen krijgen als volwassenen.

Dit kan lijden tot een suikerverslaving. Suikers geven even een snelle kick aan het lichaam. Het lichaam krijgt een energie boost en kan er weer tegen aan. Helaas is dit van zeer korte duur en zal het lichaam na deze boost opnieuw om suiker vragen. Het wil weer even de kick voelen van voorheen.

Gezond snoepen

Om van een suikerverslaving af te komen is er maar 1 oplossing. Het lichaam deprogrammeren en aanleren dat er ook gezonde snoepjes zijn. Het snoepje van ons voorbeeld, naast de computer, word veelal onbewust genuttigd. Zet hier eens een schaaltje nootjes neer in plaats van dropjes. Een goed alternatief en veel gezonder voor het lichaam.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de walnoten. Per 50 gram bevatten deze slechts 6 gram koolhydraten en zijn hierdoor dus een goed alternatief voor een koekje of snoepje tussendoor. Bovendien bevatten ze Omega-3 vetzuren en koper. Ook erg gezond voor het lichaam. Voor zowel kinderen als volwassenen is als tussendoortje een handje rozijnen ook geen slecht plan. Je kunt ze zo eten of combineren met een schaaltje Griekse yoghurt.

Tot slot nog een goede tip, neem als tussendoortje een lekkere smoothie. Een stukje fruit is altijd gezond, maar een smoothie geeft het net dat beetje extra. Neem wat fruit en voeg hier wat Griekse yoghurt, sojamelk of kwark toe en je hebt een gezonde smoothie die de trek stilt en soms zelfs als maaltijdvervanger kan dienen.

Ook kinderen die niet van fruit houden zijn over het algemeen gek op smoothies. Hierdoor krijgen ze alle gezonde vitamines binnen en hebben toch niet het idee dat ze fruit moeten eten. Met smoothies kun je steeds weer een andere variant bedenken door fruit, en soms ook groenten, te combineren en zo een nieuwe smaak te bedenken. Een gezonder tussendoortje kun je eigenlijk niet bedenken.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *