Top

Je wist natuurlijk al dat noten goed voor je zijn, maar ook daar zit natuurlijk weer verschil in want de ene noot is de andere niet en hebben ieder zo hun eigen hoeveelheden vitamines, mineralen, vezels en eiwitten, waardoor veel noten prima in een dieet passen.

Hazelnoten

Deze noten hebben een grote hoeveelheid aan mineralen, vezels, koolhydraten en proteïnen en daarom kunnen ze in een dieet goed gebruikt worden als vleesvervanger. Hazelnoten bevatten vitamine C, E en k, maar ze bevatten vooral veel B-vitaminen. Een hazelnoot zit boordevol met vitaminen B1, B2, B3, B5, B6 en B11

Pecannoten

Deze noten bestaan voor zo’n 10% uit eiwitten, maar ook voor 75% uit gezonde vetten en is daarmee één van de vetste noot die er bestaat. Pecannoten bevatten, samen met de walnoten, de grootste hoeveelheid aan antioxidanten en bestanddelen die cholesterolverlagend werken. Pecannoten bevatten daarnaast ook nog zo’n negentien mineralen en vitamines.

Macadamianoten

De Macadamianoot is de absolute winnaar als het gaat om gezonde vetten. De macadamianoot bevat maar liefst zo’n 80% aan onverzadigde vetten. Het is een noot die ook cholesterol verlagend werkt en de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Daarnaast zit de noot vol met ijzer, zink, koper, vitamine B1, calcium, magnesium, fosfor en kalium, maar laat de noten niet te lang liggen, want dan daalt de voedingswaarde zeer snel.

Pistachenoten

De pistachenoot bevat, relatief gezien, weinig calorieën en daarmee zijn deze noten erg geschikt binnen een dieet. Daarnaast bevat deze noot een mooi calciumgehalte en samen met de grote hoeveelheid fosfor zorgt dit voor sterke tanden en botten. 

In alle noten zit een bepaalde hoeveelheid antioxidanten, maar in pistachenoten zit per 100 gram zo’n 150%, van de hoeveelheid die dagelijks wordt geadviseerd, aan vitamine E. Dit nootje bevat ook nog eens een mooie hoeveelheid vitamine B6, waardoor je immuunsysteem wordt verbeterd.

Cashewnoten

Cashewnoten hebben een hoog mineralen gehalte. Als je bijvoorbeeld een tekort zou hebben aan koper, fosfor, seleen, zink, ijzer, magnesium, kalium of mangaan, dan is dat vrij eenvoudig op te lossen door twee keer per dag een handje cashewnoten te eten. Naast deze mineralen hebben zo ook nog eens veel vitaminen en dan met name het B-complex zoals de B1, B2, B3, B5, B6 en B11.

Paranoten

We kunnen rustig stellen dat de paranoot een vrij bijzondere noot is. Het is dan ook verstandig om er per dag niet meer dan zes te eten, aangezien er zeer veel mineralen in zitten. Zo zit er bijvoorbeeld een belachelijk hoog percentage seleen in. 100 gram paranoten bevat zo’n 1394% seleen, boven de aanbevolen hoeveelheid. Eet daar dus niet te veel van want dan kan je een seleenvergiftging oplopen.

Amandelen

Een amandel is in principe geen noot, maar een zaadje. Hoewel de amandel dus eigenlijk geen noot is, zou het toch zomaar de winnaar kunnen zijn, want het is wel een grote bron van ijzer, magnesium, fosfor, vitamine C en calcium en daarnaast kunnen amandelen goed helpen tegen bloedarmoede, hoesten, aandoeningen aan het hart, diabetes en impotentie.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *