Top
Afvallen

De 5 fases tijdens het afvallen

De 5 fases tijdens het afvallen

Iemand die wil gaan afvallen heeft het daar niet altijd even gemakkelijk mee. Je hele leven staat op zijn kop, zeker als je op doktersadvies moet gaan afvallen. We kunnen het hele afval proces dan ook verdelen over 5 fases. Wanneer jij je realiseert in welke fase je zit en hoe je hier mee om kunt gaan, zal het afvallen al een stuk sneller en gemakkelijker gaan. Bereid je dus goed voor.

Fase 1: Ontkenning

Wanneer je begint met afvallen heb je de eerste fase waarschijnlijk al doorstaan, de ontkenning. In de ontkenningsfase vind je het namelijk onzin om af te vallen. Je bent niet te zwaar, je eet niet te veel en die slechte conditie komt niet door het overgewicht. Denk je dat nu echt serieus? Het feit dat je dit artikel nu al leest betekent dat je wel degelijk vind dat je te veel gewicht hebt. Doe er dus iets aan en ga door naar fase 2, stop uit de ontkenning.

Fase 2: Bewustwording

Bewustwording is echt de tweede fase. Je beseft dat het zo niet langer kan en dat je echt iets aan het overgewicht moet doen. De reden kan heel verschillend zijn, gezondheid, conditie te weinig, omdat je strak in je badpak wilt, of omdat je gewoon niet lekker in je vel zit er door. Wees je bewust van wat het overgewicht met jou doet en beslis voor je zelf te kiezen door af te gaan vallen.

Fase 3: voorbereiding

Elk groot doel heeft een voorbereiding nodig, dus ook als jij wilt afvallen. Zorg dat je eerst duidelijk voor jezelf hebt hoeveel kilo je kwijt wilt en hoe. Wees wel realistisch, zodat je ook sneller je doel zult behalen. De volgende vraag is hoe je dit gaat bereiken. Ga je gewoon minder suiker tot je nemen of ga je een streng dieet volgen? Ga je hierbij sporten en hoe vaak? Doe je het helemaal alleen of zoek je hulp bij een diëtiste of lotgenoten? Allemaal vragen die je eerst jezelf zult moeten stellen voor je van start kan.

Fase 4: Actie!

En dan is het zover. De vragen zijn duidelijk, je weet hoe je wilt gaan afvallen en hoeveel. We kunnen van start! Begin met kleine stapjes, grote stappen snel thuis werkt niet als je wilt afvallen. Houd je aan het plan dat je hebt gemaakt en bekijk regelmatig of het op deze manier ook echt werkt voor jou. Blijf er steeds voor waken dat je het nog met plezier doet, alleen dan werkt het echt.

Fase 5: onderhoud

De laatste fase van het afvallen begint zodra je het doel hebt bereikt. Je kunt natuurlijk afvallen door geen suiker meer te eten, maar wanneer je na het behalen van je doel gewoon weer met suiker begint heeft het hele afvallen geen zin gehad. Wees dus waakzaam dat je niet terug valt in jouw oude patroon, onderhoud noemen we dat. Als alles eenmaal naar wens draait is het belangrijk je lichaam te onderhouden zodat het op het gewenste niveau blijft draaien. Succes!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *