Afvallen zonder sporten

Afvallen zonder sporten

Afvallen zonder sporten

Afvallen zonder sporten, wordt vaak gewezen op het belang van sporten. En terecht, want door intensieve lichaamsbeweging kun je flink wat calorieën verbranden. Echter, niet iedereen is nu eenmaal een fanatiek sporter. Er zijn genoeg mensen die liever matig intensief bewegen zoals fietsen of wandelen, door een blessure niet in staat zijn te sporten of er gewoonweg weinig behoefte aan hebben.

Maar ook zonder te sporten kun je flink wat gewicht verliezen! In dit artikel worden handige tips gegeven om af te vallen, zonder je daarvoor lichamelijk in het te hoeven werken.

Voeding

Voeding is het belangrijkste aspect om rekening mee te houden, wanneer je van plan bent lichaamsgewicht kwijt te raken. Waar het sporten eerder een goede aanvulling is in het afslanktraject, is het juiste voedingspatroon nog veel belangrijker. Oftewel, een ongezond en calorierijk voedingspatroon combineren met sporten heeft minder effect dan het volgen van het juiste dieet zonder sporten.

Voedingsstoffen

Om erachter te komen hoe we effectief via voeding kunnen afslanken, is enige kennis van voedingsstoffen geen overbodige luxe. Naast gezonde vitaminen en mineralen in voeding, zijn er 3 belangrijke ‘macrovoedingsstoffen’ die onze aandacht verdienen: eiwitten, vetten en koolhydraten. Om af te vallen is het belangrijk een voedingspatroon aan te meten waarin deze 3 voedingsstoffen in de juiste balans worden geconsumeerd.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke energieleverancier voor ons lichaam. Echter, wanneer we te veel koolhydraten consumeren komen we aan. De Gezondheidsraad adviseert daarnaast om maximaal 70% van je dagelijkse calorieën te laten bestaan uit koolhydraten.

Koolhydraten kunnen worden onderverdeeld in ‘goede’ en ‘slechte’ koolhydraten. Slechte koolhydraten hebben een hoge glycemische index. De glycemische index geeft aan met welke snelheid koolhydraten door het lichaam worden afgebroken en omgezet in suikermoleculen. Slechte koolhydraten zullen door de snelle omzetting naar suikermoleculen door het lichaam eerder omgezet worden naar vet.

En dat wil je niet! Als je wenst af te vallen, kies dan liever voor producten met goede koolhydraten. Daaronder vallen bijvoorbeeld roggebrood, volkoren pasta, bonen, spruitjes erwten, banaan etc. Vermijd zo veel mogelijk producten met veel slechte koolhydraten, zoals bier, aardappels, witbrood, chips etc. Het zal je helpen bij het afvallen!

Vetten

Ook vetten zijn een bron van energie. De Voedingsraad adviseert om maximaal 40% van je dagelijkse calorieën te laten bestaan uit vet. Ook vetten kunnen worden onderscheiden in goed en slecht. Verzadigde vetten zijn ongezond. Wanneer je er structureel te veel van inneemt, vergroot je de kans op hart- en vaatziekten.

Los van het verliezen van lichaamsgewicht is het natuurlijk belangrijk om ook gezond te leven. Beter kies je dus producten met veel onverzadigde vetten. Plantaardige producten zoals oliën bevatten veel onverzadigde vetten en hebben een gunstig effect op het cholesterol. Dit geldt ook voor de meeste vissoorten, noten en avocado.

Eiwitten

Naast het feit dat eiwitten een belangrijke bouwstof zijn voor ons lichaam, kunnen ze je enorm helpen wanneer je gewicht wenst te verliezen. Eiwitten worden namelijk langzaam door het lichaam verteerd dan vetten en koolhydraten. Hierdoor behoud je langer een verzadigd gevoel.

Ook hebben onze spieren eiwitten nodig. Als we gewicht willen verliezen, zullen we ervoor moeten zorgen dat we wel onze spieren onderhouden. Spieren zijn namelijk de motor voor het verbranden van energie. En dat willen we nu juist!

Welk dieet past bij mij?

Welnu, met de opgedane kennis van voedingsstoffen kun je je eigen voedingspatroon onder de loep nemen. Hoe is de verhouding in je dagelijkse eetpatroon ten aanzien van koolhydraten, vetten en eiwitten? Veel mensen consumeren te veel (slechte) koolhydraten en te weinig eiwitten en gezonde vetten.

Om af te vallen kun je het beste meer eiwitten en onverzadigde vetten in de eetpatroon implementeren. Deze voedingsstoffen ontregelen je insulineniveau minder sterk dan koolhydraten. Kies dus vaker voor magere zuivelproducten en vis in plaats van koolhydraatrijke voeding. Ten aanzien van het volgen van een dieet kun je dus een eiwitrijk dieet volgen.

Check wel of het dieet uitgebalanceerd is en eiwitten niet zwaar oververtegenwoordigd zijn, want dat is ook niet gezond. Kies in ieder geval niet voor een crashdieet, dat je in korte termijn volledig uitput. De geleidelijke route is de beste route. Heb je een passend dieet gevonden, zul je merken dat afvallen zonder sporten goed mogelijk is. Tenslotte dient gezegd dat matig intensieve beweging gezond is.

Geadviseerd wordt om dagelijks minimaal 30 minuten aan matig intensieve inspanning te doen. Dit kan wandelen, fietsen of huishoudelijk werk zijn, en valt dus niet onder ‘sporten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *