Top

We weten allemaal dat fruit eten gezond is. Helaas gooien verschillende voedingsdeskundigen roet in het eten als je denkt dat een fruit smoothie erg gezond is. Fruit bevat dan wel veel mineralen en vitaminen, maar het bevat ook veel suiker. Per dag twee tot drie stuks fruit per dag eten is het advies, maar om een leuke smoothie te maken, zijn er al snel vijf tot tien stuks fruit nodig en daarmee wordt een fruit smoothie een hoog geconcentreerde fruitsuiker bom.

Rijk aan suiker, vet en calorieën

Naast het feit dat er dus veel suiker in je smoothie zit, wordt er ook gewaarschuwd voor de smoothies die je kant en klaar in de supermarkt kan kopen. Je hebt geen enkele controle over de kwaliteit van de smoothie of de kwantiteit van de ingrediënten die zijn gebruikt. Dergelijk producten bevatten vaak gezoete zuivelproducten, veel vet, vruchtensap en kunstmatige zoetstoffen.

Een smoothie wordt vaak gezien als het perfecte hulpmiddel, wanneer je af wil vallen of een manier om je lichaam te detoxen. Kort gezegd is dat één grote fabel. Detoxen doet je lichaam helemaal zelf van nature al en afvallen met zoveel suiker is vrijwel onmogelijk.

Een alternatief

Een smoothie is eigenlijk niets meer dan gepureerd fruit en worden door veel mensen beschouwd als een goed ontbijt. Er is echter een groot verschil of je het fruit nu eet of dat je het gepureerd drinkt. Als je je bedenkt dat er in een smoothie van een halve liter bijvoorbeeld zes schijven ananas, een halve mango, een kiwi, een banaan en drie appels zit, kun je je wel een beetje voorstellen hoeveel suiker je naar binnen giet. Datzelfde fruit in één keer opeten zal je nooit gaan lukken, dus als alternatief zou beter je fruit gewoon moeten eten.

Hoe maak je een smoothie wél gezond

Om je smoothie gezond te maken, moet je een balans zien te vinden tussen alle ingrediënten. Zodra je een smoothie als maaltijdvervanger wil gaan gebruiken, is het wel zo belangrijk om te zorgen dat je een smoothie maakt die je met een maaltijd kan vergelijken. Alleen fruit mixen is geen maaltijd. 

Dit wordt wél een maaltijd als je er zaden, groenten, eiwitpoeder, yoghurt, kefir en noten aan toe zou voegen. Een gezonde smoothie zou dan een schepje eiwit, een handje groenten, een kopje fruit en een goede eetlepel vet moeten bevatten. Een groene smoothie is dan weer een veel gezondere keus. Een groene smoothie is een zeer goede manier om genoeg groenten tot je te nemen. 

Zo’n groene smoothie bevat veel minder suiker dan de fruit smoothie en zit onder andere boordevol met vezels, vitamine A, C en K en calcium en daarmee zou je veel minder risico lopen op diabetes type 2. Het zou ook zorgen voor het vertragen van je cognitieve achteruitgang. Het is dus raadzaam om je smoothies aan te vullen met lekker veel donker groene groentes, zoals snijbiet, boerenkool of spinazie.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *