Top


Afvallen of een dieet volgen? Bloemkool hoort er dan haast bij want gezond eten is natuurlijk naast het afvallen erg belangrijk.
Maar bloemkool heeft nog veel meer voordelen, die de meeste andere soorten groente niet hebben. Deze koolsoort bevat namelijke weinig koolhydraten en is dus de ideale vervanger voor pasta of rijst. Twee voorbeelden van eten dat je liever niet wilt gebruiken als je een dieet volgt of anders wilt afvallen.


Daarnaast bevat bloemkool veel vezels. Daarmee helpt het eten van deze groente om een opgeblazen gevoel tegen te gaan, en de verbranding te stimuleren. Dat helpt weer om het opslaan van vet tegen te gaan, en dus een extra steun om af te vallen.


Ook bevatten veel koolsoorten essentiële vetzuren, ook wel omega 3 genoemd. Bloemkool is één van die soorten kool die veel omega 3 bevat. Daarmee worden onder andere hormonen gestimuleerd die helpen om je gewicht te reguleren.


Kortom, bloemkool is niet zomaar een gezonde groente maar doet nog veel meer goeds voor je lichaam dan alleen voorzien die de behoefte van mineralen en vitamines.


Wat maak je met bloemkool?


Maar wat kun je met deze witte groente maken?
Laten we voorop stellen dat we allang niet meer op zoek moeten naar die perfect witte bloemkolen. Tegenwoordig zijn er groene, paarse, en gele soorten, die overigens allemaal hun kleur verliezen bij het koken van de groente.


En bloemkool hoeft niet gekookt te worden. Alle soorten kool kun je namelijk rauw eten. Bij bloemkool kun je zelfs de bladeren eten en de stroken. Hoewel het wel beter is om de delen van de bloemkool toch even kort te koken. Want vooral de stronken kunnen wat stug zijn als je deze rauw wilt eten.


Verder kun je dus alles maken van een bloemkool. Een heerlijke soep, gegratineerde bloemkool, een bloemkoolsalade, of natuurlijk op z’n Nederlands met gekookte aardappelen en een stukje vlees.
Een mooi voorbeeld van zo’n simpel gerecht is een tomaten – bloemkoolsalade.


Ingrediënten
1 kleine bloemkool voor 4 personen
2 tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
4 takjes koriander
1 theelepel gemalen komijn
0,5 theelepel paprikapoeder
peper van de molen
zeezout
2 eetlepels wittewijnazijn
2 eetlepels olijfolie


Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe deze roosjes in een pan. Doe er ruim water bij en twee eetlepels zout. Zo gaan de beestjes die in de bloemkool leven dood.
Na een half uur giet je de bloemkoolroosjes af en spoelt deze nog even goed na onder koud stomend water.
Spoel ook de pan om, om er vervolgens weer ruim water in te doen. Doe de roosje bij het water.
We gaan eerst de bloemkool koken. Plaats daartoe de pan om het fornuis en breng het water aan de kook. Nu vuur ietwat verlagen maar wel zachtjes aan de kook houden. Kook de bloemkool in ongeveer 15 tot 20 minuten beetgaar.
Ui pellen en de zaadjes en de zaadlijsten uit de tomaten verwijderen. Maak ook de knoflook schoon.
Snij de knoflook fijn, en rasp de uien en de tomaten fijn.
Doe dit samen in een grote komen meng er de komijn, het paprikapoeder, de olijfolie, en de witte wijnazijn door.
Eventueel op smaak brengen met zout en peper.
De korianderblaadjes van de stelen verwijderen en fijn hakken. Meng dit ook door de vinaigrette die we net hebben gemaakt.
Giet de bloemkoolroosjes na het koken af, en meg deze met de vinaigrette.
Deze salade kan overigens warm gegeten worden, maar wordt nog lekkerder als je de salade twee uur in de koelkast laat trekken. Koud erg lekker bij wat brood, of als salade bij de BBQ.

2 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *