Top
Afvallen

Afvallen na de bevalling

afvallen na de bevalling

Afvallen na de bevalling. Je hebt de mooiste baby van de wereld gekregen en daarmee ben je natuurlijk dolgelukkig! En uiteraard waren dat de extra ontstane kilo’s meer dan waard. Toch komt er een moment dat je weer graag je oude figuurtje terug wenst te krijgen. Tijdens de zwangerschap kom je immers behoorlijk in lichaamsgewicht aan. In dit artikel leggen we je uit hoe je het beste weer terug in vorm kunt komen.

Gewichtstoename door zwangerschap

Gedurende je zwangerschap zul je in lichaamsgewicht behoorlijk aankomen, wat overigens volkomen normaal en gezond is. De baby heeft immers voldoende voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en daarnaast maakt je lichaam zich klaar voor het geven van borstvoeding. Daarentegen is het voor de ongeboren baby ongezond wanneer je lichaamsgewicht tijdens de zwangerschap buitensporig toeneemt.

Wat een normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is hangt af van je lichaamsgewicht voordat je zwanger werd. Hiervoor wordt de BMI (Body Mass Index) meestal als indicatie gebruikt. De BMI is een getal dat de verhouding tussen je gewicht en lichaamslengte aangeeft.

Een vrouw met een normaal BMI (tussen de 18,5 en 24), zou aan het einde van de zwangerschap zo’n 11 tot 16 kilo meer moeten wegen. In geval van een BMI tussen de 25 en 30 is een gewichtstoename van 7 tot 11 kilo normaal. Vrouwen met een BMI boven de 30 kunnen het beste hooguit 5 tot 10 kilo aankomen tijdens de zwangerschap.

De eerste periode na de bevalling

Wanneer de geboorte van het kind heeft plaatsgevonden, verliest een vrouw hierna direct een behoorlijk aantal kilo’s. Zo wegen de baby, de moederkoek en het vruchtwater samen al minimaal 5 kilo aan gewicht. Ook zal het lichaam zich ontdoen van een overschot aan vocht dat tijdens de zwangerschap is opgebouwd. Ook dit scheelt al gauw een kilo of 2.

Ook de krimp van de baarmoeder en afname van bloedvolume zorgen samen nog voor ongeveer een kilo verlies aan lichaamsgewicht. Direct na de zwangerschap is het dus niet verstandig om direct te gaan lijnen, maar eerst het lichaam zelf ‘herstelwerkzaamheden’ te laten uitvoeren.

Daarvoor dien je voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook is het niet wenselijk om een streng dieet te gaan volgen wanneer je (nog) borstvoeding geeft. De giftige afvalstoffen welke vrijkomen bij een dieet komen dan namelijk via de borstvoeding bij de baby terecht.

Terug naar je oude gewicht

Wanneer je lichaam is hersteld en je geen borstvoeding meer geeft, kun je beginnen met bewust afslanken om weer op je oude gewicht te komen. Maar hoe ga je dit doen? Het is af te raden om te kiezen voor een streng crashdieet. Een crashdieet is geënt op het in korte tijd snel veel afvallen.

Dat klinkt leuk, maar de kans op het jojo-effect is levensgroot. Dat betekent dat je na het volgen van zo’n crashdieet vaak weer veel kilo’s aankomt. Soms zelfs meer dan je via het dieet bent kwijtgeraakt. Als je een dieet wil gaan volgen, kies dan voor een minder streng dieet en val geleidelijk af.

Daarnaast is het belangrijk om weer te gaan bewegen dan wel sporten. Bouw het sporten wel rustig op, aangezien je vermoedelijk tijdens de laatste periode van je zwangerschap weinig tot niet intensief hebt gesport. Drink voldoende water om je lichaam te zuiveren in plaats van

calorierijke frisdranken. Vermijd calorierijke snacks als tussendoortjes en probeer gezond en op gezette tijden te eten. En gun jezelf vooral de tijd om weer op je oude lichaamsgewicht te komen!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *